Blog

  4 načina da analizirate prodaju vaših proizvoda

  blog

  Analizu prodaje vaših proizvoda možete uraditi po različitim kriterijumima, kao što su vremenski period, kupac ili kategorija proizvoda.

  Međutim, kada ste kreirali prodajni izvještaj, postoji mogućnost da bude potreban još jedan nivo analize, a to je da se rezultati dodatno sortiraju po određenom kriterijumu.

  U nastavku pogledajte po koja 4 kriterijuma možete dodatno sortirati prodajne izvještaje i zbog čega su korisni:

   

  #1. Sortiranje po količini izlaza

  Ovaj izvještaj će vam pomoći da vidite koje proizvode ste najviše prodali u smislu količine. Izvještaj kreiran na ovakav način vam može pomoći da planirate nabavke na duži period, jer na osnovu njega možete vidjeti koji se proizvodi najviše prodaju količinski i onda više nabaviti tih proizvoda.

   

  #2. Sortiranje po razlici u cijeni

  Ovaj izvještaj će vam omogućiti da vidite koji proizvodi svojom ukupnom prodajom omogućavaju najveću razliku u cijeni. Često ovo neće biti najprodavaniji proizvodi količinski i ovakav izvještaj vam može pomoći da razmislite na koji način možete povećati prodaju ovih proizvoda ili povećati razliku u cijeni proizvoda koji nisu pri vrhu.

   

  #3. Sortiranje po vrijednosti izlaza

  Ovaj izvještaj će vam omogućiti da vidite koji proizvodi donose najveću vrijednost izlaza što je proizvod prodate količine i izlazne cijene. Vrlo koristan izvještaj na osnovu koga možete razmotriti kojim proizvodima treba korigovati cijenu u smislu smanjenja ili povećanja kako bi unaprijedili prodaju.

   

  #4. Sortiranje po nabavnoj vrijednosti izlaza

  Ovaj izvještaj će vam omogućiti da vidite za koje proizvode najviše treba da uložite da bi ih nabavili ili proizveli. Ovo su obično proizvodi sa najvećom nabavnom cijenom čije prodaja ide dobro. Na osnovu ovakvog izvještaja možda možete pokušati da pregovarate sa dobavljačem vezano za spuštanje nabavne cijene ili da pokušate da smanjite cijenu koštanja proizvodnje ukoliko vi proizvodite proizvod.

   

  Dodatna analiza prodajnih izvještaja može vam pomoći da donosite važne poslovne odluke na ispravan način.

   

  U TiramISu ERP-u je omogućeno sortiranje kreiranih prodajnih izvještaja po sledećim kriterijumima:

  • Nazivu, artiklu, objektu
  • Količini izlaza
  • Razlici u cijeni
  • Vrijednosti izlaza
  • Nabavnoj cijeni izlaza
  • Vrijednosti izlaza bez PDV-a

  Dogovorite sastanak