Blog

  Jedina 4 razloga zbog kojih biste trebali da smanjite cijene (ponekad)

  blog

  S obzirom na ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo usled situacije sa korona virusom koja je dovela do smanjenja kupovne moći u društvu, smanjenje cijena može djelovati kao logičan izbor koji će dovesti do povećanja prodaje.

  Međutim, ovo može da donese kratkoročan rezultat, ali dugoročno nije dobro za bilo koje preduzeće da smanjuje cijene u ovakvim situacijama iz sledećih razloga:

  • Smanjenjem cijena ugrožava se integritet cjenovne politike i kupci koji su prethodno kupili od vas mogu da smatraju da tada nisu dobili pravu cijenu
  • Smanjenjem cijena, posebno ako to radite često, možete učiniti da ljudi pomisle da treba da kupuju samo u trenucima kada smanjite cijene

  Ukoliko već morate da smanjite cijene, potrebno je da klijentima objasnite na određeni način zbog čega ste u prilici da to uradite, tako da znaju da vrijednost onoga što nudite ostaje nepromijenjena. Na primjer, u mogućnosti smo da smanjimo cijenu jer smo organizovali novi način proizvodnje koji je efikasniji ili novi način dostave.

  Međutim, bez obzira na prethodno rečeno, postoji nekoliko situacija kada je potpuno opravdano smanjiti cijene, bez previše objašnjavanja, što opet može dugoročno da donese dobar rezultat:

  #1. Želite da se oslobodite artikala koji ne prolaze dobro već duže vrijeme

  Napravite analizu artikala koji se ne prodaju dobro već duže vrijeme. Pokušajte da napravite procjenu zbog čega je to tako, i da li možete da uložite u marketing ili da pokušate na neki drugi način da povećate prodaju ovih artikala. Ukoliko ne možete, vjerovatno jedina stvar koju možete da uradite jeste da smanjite cijene ovih proizvoda, odnosno napravite rasprodaju i oslobodite prostor za neke druge artikle.

  #2. Želite da napravite prostor za novi model artikla

  Pojavio se novi model artikla i sada je mnogo manja vjerovatnoća da će klijenti kupovati stari model. U ovom slučaju je opravdano smanjiti cijenu starom modelu kako biste pomogli da i dalje nastavi da se prodaje.

  #3. Želite da privučete nove kupce

  Nekada je najlakši način da privučete nove kupce tako što ćete obezbijediti popust na određene artikle koji u tom slučajnu treba biti ograničen rokom.

  #4. Želite da nagradite kupce koji dugo vremena kupuju od vas

  Poptuno je u redu da imate program lojalnosti za kupce koji dugo vremena kupuju od vas. Samo je potrebno da sve to ispratite na pravi način kako bi i buduće kupovine postojećih kupaca bile isplative za vas. Program lojalnosti ima smisla ukoliko možete da izračunate koliko vas košta akvizicija novog kupca i da na osnovu toga izračunate koliko vam se popust isplati da date postojećem kupcu.

  U TiramISu ERP-u možete na vrlo jednostavan način upravljati cijenama vaših artikala te kreirati program lojalnosti za kaše kupce.