Blog

  Kako da efikasnije upravljate odsustvima vaših zaposlenih

  blog

  Bez obzira na to koji program koristite, važno je da efikasno upravljate odsustvima vaših zaposlenih. Dobro planiranje i evidentiranje odsustva može biti ključno za nesmetani rad firme, posebno u periodima kada veliki broj zaposlenih koristi odmore.

  U nastavku pročitajte korake koje možete preduzeti da biste efikasnije upravljali odsustvima vaših zaposlenih.

  Definišite ključne šifarnike

  Za svakog zaposlenog je dobro da unesete podatke koji određuju koliko dana godišnjeg odmora ima, te kako će korišćenje godišnjeg odmora ili bilo kojeg drugog odsustva uticati na organizaciju rada preduzeća.

  Zbog toga je dobro da definišete sledeće šifarnike u programu za poslovanje:

  • Organizacione jedinice u preduzeću. Ovo svako preduzeće treba da uradi u skladu sa svojom organizacijom. Definisanje organizacionih jedinica će kasnije omogućiti kreiranje kvalitetnih izvještaja, za svaku jedinicu pojedinačno i omogućiti bolji uvid u raspoloživost zaposlenih.
  • Radna mjesta. U okviru svake od organizacionih jedinica treba definisati radna mjesta. 
  • Neradni dani. Za svaku godinu treba definisati neradne dane kako bi se na pravilan način ovi dani oduzeli od dana godišnjeg odmora.

  Definišite kriterijume na osnovu kojih se određuje broj dana godišnjeg odmora

  Svako preduzeće može na različite načine da definiše kriterijume na osnovu kojih određuje koliko pojedini zaposleni imaju dana godišnjeg odmora.

  Ovo je dobro definisati kao pojedine stavke i odrediti broj dana koje se dobijaju za njih.

  Na primjer:

  • Zdravstveno stanje = 2 dana
  • Broj godina radnog staža = 2 dana
  • Složenost posla = 1 dan
  • Broj djece = 1 dan

  Napravite plan korišćenja godišnjih odmora

  Nakon što ste definisali neophodne šifarnike i kriterijume za dodjeljivanje dana godišnjih odmora potrebno je da napravite plan korišćenja.

  Pogodno je da imate tabelarni pregled koji ima sljedeće kolone:

  • Ime i prezime zaposlenog
  • Početak odmora. Kada zaposleni planira da ide na odmor.
  • Kraj odmora. Kada zaposleni planira da završi odmor.
  • Broj radnih dana. Koliko radnih dana je obuhvaćeno u planiranom periodu korištenja odmora.
  • Preostali broj dana. Koliko dana je pojedinom zaposlenom ostalo za planiranje.

  Automatizujte evidenciju odsustva zaposlenih 


  Implenetirajte ERP modul za upravljanje kadrovima pomoću kojeg možete pojednostaviti sve operacije ljudskih resursa automatizacijom zadataka koji se ponavljaju. Umjesto da ručno pratite izostanak zaposlenih, možete direktno da dobijate izveštaje o odsustvu iz centralizovanog softverskog sistema.

  =


  Bez obzira na veličinu firme, razvoj sistema za upravljanja odsustvom zaposlenih je postala neizbježna potreba, jer kako posao raste, postaje sve važnije postići organizovan tok poslavanja. Vođenje evidencije o odsustvu zaposlenih je siguran način da povećate produktivnost, poboljšate efikasnost i podstaknete rast cjelokupnog poslovanja.

  Mi, u TiramISu ERP-u, obezbjeđujemo rješenja za upravljanje kadrovima koja uključuju modul za za upravljanje odsustvom zaposlenih. Ukoliko razmišljate o pojednostavljivanju HR operacija i automatizaciji obračuna plata kontaktirajte nas i mi ćemo vam pomoći da pronađete najbolje rješenje.