Blog

  Kako da sinhronizujete lager sa vašim E-commerce sajtom

  blog

  Jedna od vrlo važnih stvari kada je u pitanju kreiranje E-commerce sajta jeste sinhronizacija cijena i eventualno lagera na osnovu podataka iz programa za poslovanje koji koristite.

  Naravno, najbolja varijante jeste da koristite jedinstveno rješenje, odnosno da proizvođač ERP-a koji koristite može da vam isporuči i E-commerce sajt.

  Ukoliko ste zainteresovani za ovakvu varijantu, više možete pročitati ovdje.

  Međutim, prethodna situacija često nije moguća, tako da ispod možete pročitati koje su moguće varijante:

  #1. Kreiranje fajla sa svim relevantnim podacima koji se onda šalje prema E-commerce sajtu (sinhronizacija od ERP-a prema E-commerce sajtu)

  U odnosu na to koji podaci su neophodni E-commerce sajtu, u okviru programa za poslovanje se kreira fajl, najčešće u .csv formatu, koji se onda u redovnim vremenskim intervalima šalje prema E-commerce sajtu.

  Neki od podataka koje može da sadrži ovaj fajl su:

  • Šifra proizvoda
  • Naziv proizvoda
  • Cijena
  • Eventualni popust
  • Boja ili veličina (ukoliko postoje)

  Pored ovog fajla, često je potrebno sinhronizovati i slike koje se nalaze u ERP-u. Često je najbolja opcija za ovo da se slike čuvaju na nekoj trećoj platformi kao što je Amazon i onda se sinronizuju sa te lokacije.

  Ova varijanta je vjerovatno najlakša što se tiče programera koji su kreirali vaš ERP, jer relativno jednostavno mogu da kreiraju ovakvu vrstu fajla.

  #2. Obezbjeđivanje tzv API-ja od strane ERP-a koji omogućava pristup E-commerce sajta ERP-u (sinhronizacija od E-commerce sajta prema ERP-u)

  U ovom slučaju proizvođač ERP-a obezbjeđuje tehničku dokumentaciju vezano za ključne stvari koje je potrebno sinhronizovati.

  Neke od ovih stvari mogu biti:

  – spisak artikala sa svim atributima

  – zalihe

  – detalji za pojedinačni artikal

  Ukoliko je potrebno, kreatori ERP-a mogu da kreiraju i dodatne API funkcionalnosti, gdje bi na primjer za određenog komitenta mogle da se sinhronizuju cijene koje su specijalno za njega namijenjene, a koje on vidi kada se loguje na E-commerce sajt svojim korisničkim imenom i lozinkom.