Blog

  Šta je hijerarhijska struktura artikala i zbog čega je važna za poslovanje

  blog

  Hijerarhijska struktura artikala je podjela artikala na određene grupe i podgrupe, odnosno kategorije i podkategorije.

  Na primjer, ukoliko prodajete aparate za prečišćavanje vode, kao što je slučaj sa našim klijentima iz L-deme, možete ih grupisati u dvije velike grupe: aparati za profesionalnu upotrebu i aparati za kućnu upotrebu. Dalje, u okviru ovih grupa možete napraviti podgrupe, tako da u slučaju L-deme u okviru aparata za kućnu upotrebu postoje dvije velike podgrupe: bokali i bočice.

  U nastavku pročitajte nekoliko razloga zbog kojih je važno na koji način ćete napraviti ovu podjelu za vaše poslovanje:

  #1. Pravilno definisana hijerarhijska struktura može značajno unaprijediti kvalitet izvještavanja

  Izvještaji su svakako vrlo važni za donošenje poslovnih odluka i značajno je ukoliko postoje različiti nivoi izvještaja koje možete generisati. Kreiranje hijerarhijske strukture ovo omogućava, tako da na primjer možete kreirati izvještaj o prodaji za određeni mjesec, a onda dodati još jedan nivo tako što ćete kreirati izvještaj o prodaji za određeni mjesec za određenu kategoriju. Ako želite, naravno možete otići i korak dalje i kreirati izvještaj o prodaji za određeni mjesec i za određenu podkategoriju.

  #2. Jednom napravljena hijerarhijska struktura se lako može prenijeti na E-commerce sajt

  Ukoliko planirate da proširite svoje poslovanje tako što ćete napraviti E-commerce sajt, idealno je da se prethodno definisana hijerarhijska struktura jednostavno prenese na sajt. Ovo će značajno olakšati praćenje poslovanja E-commerce sajta koji su u tom slučaju ponaša kao još jedna prodavnica, odnosno možete da kreirate iste vrste izvještaja kao i za ostale kanale prodaje jer je hijerarhijska struktura ista.

  #3. Jednostavno je dodati nove artikle u postojeću strukturu

  Kada se jednom hijerarhijska struktura dobro napravi vrlo je jednostavno pronaći “mjesto” novom artiklu, u smislu kojoj kategoriji ili podkategoriji pripada. Ovo je vrlo važno jer onda omogućava da bilo koji zaposleni može dodati novi artikal u postojeću strukturu čime se povećava efikasnost poslovnih procesa.

  TiramISu ERP omogućava da na vrlo jednostavan način kreirate hijerarhijsku strukturu sa neograničenim brojem nivoa, mada iskustva naših korisnika pokazuju da ne treba praviti više od 3.