Blog

  Tri savjeta za odabir prave fiskalne kase 

  blog

  Pravim izborom fiskalne kase pokrećete digitalnu transformaciju poslovanja

   

  Mnoge mikro i male kompanije (frizerski saloni, kozmetički saloni, auto servisi, servisi za popravke uređaja, trafike, piljare i drugi) za fiskalizaciju računa koriste obične fiskalne kase koje izgledaju kao mobilni telefon sa štampačem.

  Ove kase su uglavnom neupotrebljive za digitalnu transformaciju poslovanja i za unapređenje razmjene podataka sa računovođom.

  Međutim, ukoliko je vaša fiskalna kasa bazirana na odgovarajućem softveru, može da vam pruži mnogo više od same fiskalizacije računa.

  Ovakva fiskalna kasa je mnogo više od obične kase, jer uz pomoć nje više nećete morati da koristite i ručni kalkulator, rokovnik i da podatke ubacujete i pratite ručno, uz pomoć Excel-a.  Moći ćete da automatizovano i brzo analizirate poslovanje na osnovu podataka i izveštaja koji su kreirani za vas.

  Zato, izdvajamo 3 savjeta na koje trebate da obratite pažnju prilikom izbora ili produženja ugovora sa dobavljačem kase za fiskalizaciju.

  Kada birate kasu, tražite da bude bazirana na softveru koji može da koristi i vaš računovođa i koji će vam pružiti mogućnost da:

  1. Bolje upravljate poslovanjem uz pomoć izveštaja i informacija 

  Ukoliko je vaša kasa bazirana na softveru koji može da koristi i vaš računovođa, možete da imate dnevno ažurne podatke i bolje pratite i upravljate poslovanjem.

  Neki od izveštaja koje možete da pratite su:

  • razlika u cijeni za određeni period,
  • prIhod od određene kategorije robe
  • prometi po svim objektima
  • izvještaj o profitabilnosti,
  • izvještaj o tokovima novca,
  • predviđanje stanja gotovine na određene karakteristične datume kao što su prvi u mjesecu (obično se isplaćuju plate) i 15. u mjesecu (obično se plaća PDV).

  1. Imate automatsku elektronsku trgovačku knjigu

  Kase koje služe samo za fiskalizaciju računa obično su u prilici samo da izdaju račune i obezbijede dnevne i periodične izvještaje o prometu zbog potrebe finansijske kontrole.

  Kasa koja je deo softvera omogućava vam da registrujete i sve ulaze robe, upravljate zalihama ali i da imate i automatsku evidenciju trgovine (trgovačku knjigu), izvještaj koji inspekcija prvo traži kada dođe u kontrolu.

  Ovim postižete mnogo više od automatske trgovačke knjige:

  • Vaš računovođa uživo ima dokumentaciju za knjiženje i njegova brzina rada se značajno povećala zbog čega može da vam isporuči dnevna knjiženja
  • Sistem može da Vas obavještava o padanju zaliha ispod definisanog minimuma za neke veoma važne artikle za Vaš biznis
  • Sistem na kraju dana može da vam šalje informacije o dnevnim prometima i profitabilnosti

  1. Imate sistem za zakazivanje termina i praćenje profitabilnost zaposlenih

  Na primjer, ako ste frizerski ili kozmetički salon, autoservis ili se bavite sličnom djelatnošću, sistem za zakazivanje termina je važan poslovni alat.

  Fiskalna kasa bazirana na softveru može da Vam pruži i informacije o:

  • zakazanim/realizovanim terminima,
  • rezultatu rada Vaših zaposlenih koji su postavljeni kao izvršioci tih usluga,
  • informaciju o utrošenom vremenu i slično, što predstavlja i osnovu za obračun bonusa ili same zarade zaposlenih.

  Do sada ste zaključili da, ukoliko koristite običnu fiskalnu kasu sa jedinom mogućnošću da fiskalizuje račune, propuštate ogromne mogućnosti za digitalizaciju, unapređenje i bolje upravljanje vašeg poslovanja i biznisa.

  Fiskalna kasa koja je bazirana na softveru TiramISu ERP pruža sve navedene mogućnosti, a uz dodatna podešavanja moguće je i plasirati proizvode na e-commerce prodavnici.

  U pitanju je proizvod domaće kompanije, što znači da, ukoliko se odlučite za ovu kasu, o njoj brine tim lokalnih inženjera, a vi imate lokalnu podršku i pomoć u implementaciji.

  Ova fiskalna kasa bazirana na softveru pruža sveobuhvatno poslovno rešenje po ceni koja je slična onoj koju trenutno plaćanje za slične alate i računovodstvo. U pitanju je mesečna pretplata od 8 do 15 EUR + PDV u zavisnosti od toga da li se vode zalihe ili ne.

  Ukoliko želite da unapredite i digitalizujete vaše poslovanje ovakvom kasom, prijavite se besplatno na ovom linku.