Blog

  Koje su prednosti cloud platforme

  blog

  Preduzeća su često zbunjena pri pomisli da se presele u „oblak“. Pretežno se bave gubitkom podataka, rizicima privatnosti, podložnošću spoljašnjim napadima, povezivanju na internet itd. Ali da li ove zabrinutosti prevazilaze prednosti cloud computing-a? Ili se samo plašite promjene?

  Šta je to „oblak“ ili na engleskom „Cloud computing“? Cloud predstavlja skup serverske, softverske i mrežne infrastrukture opremljen vrhunskim bezbjednosnim funkcionalnostima, velikim kapacitetima skladišnog prostora i  konstantnom podrškom inženjera kako bi se omogućilo krajnjim korisnicima korišćenje servisa bez zastoja i sa bilo koje lokacije na planeti. Cloud zamjenjuje Vaš postojeći server i pruža Vam značajno veću fleksibilnost u radu.

  Zašto je odlazak na „cloud“ najbolji izbor za vaše poslovanje?

  #1. Efikasnost troškova

  Prelazak na oblak štedi troškove nabavke, upravljanja i nadogradnje IT sistema. Prema tome, upotreba modela oblaka pretvara kapitalne troškove u operativne troškove. Koristeći model za jednokratnu isplatu, model „plati koliko koristiš“ i druge prilagođene pakete, organizacije mogu značajno smanjiti svoje IT troškove, to jest maksimalno ih optimizovati prema svojoj potrebi i trenutnoj potrošnji.

  #2. Prostor za skladištenje

  Kompanije više neće zahtijevati skadištenje datoteka, sigurnosno kopiranje podataka i softverske programe koji zauzimaju većinu prostora jer će većina podataka biti smještena u udaljenim cloud serverima. Ne samo da oblak oslobađa prostor u poslovnom prostoru, već pruža i neograničen prostor u oblaku.

  #3. Otpornost na zastoje

  Kada koristite sopstvene servere, morate da kupite više hardvera nego što vam je potrebno zbog potencijalnih kvarova. U ekstremnim slučajevima, morate duplicirati sve kako biste obezbijedili što manji zastoj u slučaju kvara. Prelazak na oblak eliminiše redundantnost i podložnost prekidima. Tako migracija na cloud ne samo da dodaje pouzdanost sistemima, već takođe i informacije koje su na raspolaganju.

  #4. Skalabilnost

  Koristeći cloud computing, preduzeća lako mogu proširiti postojeće računarske resurse. Za početnike i rastuća preduzeća, mogućnost da se optimizuju resursi iz oblaka omogućava im da izbegnu velike jednokratne isplate hardvera i softvera, čineći operativne troškove minimalnima. Dakle, zakupite cloud servise u skladu sa sadašnjim potrebama i proširujete ih onda kada se Vaš biznis širi što opravdava povećanje troškova.

  #5. Pristup podacima

  Sa cloud-om, preduzeća mogu da obavljaju svoje procese efikasnije. Migracija na cloud omogućiće mnogo veću dostupnost podataka, fleksibilnost zaposlenih koji će moći da obavljaju svoje zadatke čak i od kuće, korišćenje različitih uređaja za pristup istim podacima, bolju komunikaciju između zaposlenih i sl. Sve ovo neminovno dovodi do povećanja profitabilnosti.

  Šta je to cloud ERP sistem, to jest Poslovni informacioni sistem u oblaku?

  To je softverski sistem za upravljanje kompletnim poslovanjem preduzeća dostupan on-line kao usluga. Softver kao usluga (Software as a Service – SaaS) je mogućnost da koristite softver bez potrebe za njegovom instalacijom na Vaš server, održavanjem, bekapovanjem podataka i drugim aktivnostima. Jednostavno se prijavite na sistem i počnete da ga koristite. Koristite #TiramisuERP cloud ERP sistem i tako smanjite troškove poslovnog informacionog sistema, to jest plaćajte sistem upravo onoliko koliko ga i koristite. Pogledajte detaljnije na tiramisuerp.com.

  Izvor: datadesign.me