Blog

  Jedna stvar koja će pomoći da imate tačno stanje zaliha u vašem ugostiteljskom objektu

  blog

  Velika većina artikala u vašem ugostiteljskom objektu, koji se nalaze na meniju, se sastoji od više artikala (sirovina) od kojih je napravljena. Ukoliko želite da u svakom trenutku znate tačno stanje artikala (sirovina) od kojih kreirate artikle koji se nalaze u meniju, potrebno je da u realnom vremenu pratite njihovu potrošnju.

  Najlakše ćete pratiti ovu potrošnju ukoliko tačno definišete normative za svaki od artikala iz menija.

  Šta je normativ?

  Normativ je pregled artikala (sirovina) koji ulaze u krajnji artikal koji prodajete. Osim naziva artikla, u normativ ulazi i količina artikla koja je potrebna dok opciono može ući i dozvoljeni kalo.

  Dakle, normativ možemo posmatrati kao neku vrstu recepta za kreiranje krajnjeg proizvoda.

  Primjer:

  1 Džin Tonik (krajnji artikal) se sastoji iz sledećeg:

  Džin 0.03 l

  Tonik 0.08l

  Limun 0.005 kg

  Slamka 1 kom

  Kakve vrste normativa postoje?

  Postoje normativi koji određuju složeni artikal kao što je primjer sa Džin Tonikom koji smo prethodno naveli. Pored toga postoje i normativi koji se sastoje samo od jednog artikla. Primjer za ovo su alkoholna pića, gdje 1 čašica rakije nastaje kao određeni dio 1l rakije. Ono što je specifično za ovakve situacije jeste što rakija ulazi u litrima, a krajnji artikal koji se prodaje je obično u komadima, pa onda treba dodatno ispratiti na pravi način smanjenje ulaznog artikla koji je u litrima u slučaju prodaje koja je u komadima.

  Kako možete da zabilježite normative?

  Kada se odlučite da kreirate normative za vaš ugostiteljski objekat, to možete uraditi na nekoliko načina:

  • Možete kreirati bilježnicu i u njoj zapisati sve normative. U ovom slučaju niste ni na koji način u mogućnosti da pratite potrošnju sirovina već vam ovako zapisani normativi služe samo kao informacija na koji način treba da kreirate krajnji artikal i od kojih artikala.
  • Možete napraviti normative u Excel-u. U slučaju da pravite normative u Excel-u, vjerovatno možete uložiti određeno vreme i napraviti da kroz Excel pratite potrošnju sirovina. Međutim, obično ovakvo praćenje zahtijeva dosta vremena jer je potrebno paralelno raditi u Excel-u i unositi sve štro se realizuje i evidentira kroz fiskalnu kasu.
  • Možete unijeti normative u program za poslovanje koji je povezan sa vašim POS-om. Ovo je daleko najbolja varijanta jer omogućava kompletnu automatizaciju čitavog procesa. U ovom slučaju, nakon što se evidentira prodaja na POS-u, u programu za poslovanje će se automatski sa stanja skinuti sirovine, napraviti krajnji proizvod od njih i postaviti na stanje, te evidentirati prodaja, odnosno skidanje sa stanja krajnjeg proizvoda.

  TiramISu ERP omogućava na jednostavan način unos normativa i povezivanje sa POS-om u vašem ugostiteljskom objektu, čime ćete u svakom trenutku znati tačno stanje zaliha u realnom vremenu.