Blog

  Šta je sve potrebno da biste započeli sa radom u vašem maloprodajnom objektu (program i oprema)?

  blog

  Otvarate maloprodajni objekat?

  U nastavku je pregled svih stvari koje su vam neophodne da biste započeli sa radom, a tiču se nabavke programa za poslovanje i neophodne opreme.

  #1. Program za poslovanje

  Ovdje možete imati nekoliko pristupa, u zavisnosti od toga na koji način želite da radite. Možete ići sa nabavkom tzv. ručnih uređaja koji na sebi imaju instaliran softver pored toga što štampaju fiskalne račune, ili možete nabaviti zaseban softver koji ćete onda instalirati na računar. Koju ćete varijantu izabrati najviše zavisi od toga da li želite da pratite zalihe i druge stvari koje su važne za poslovanje ili želite jednostavno da kucate račune.

  1.1. POS aplikacija za ručne uređaje

  Ukoliko želite samo da kucate račune možete izabrati neki od prethodno pomenutih ručnih uređaja koji su u isto vrijeme i fiskalni printeri. Na ovim uređajima se obično instalira mobilna aplikacija koja omogućava kucanje računa.

  1.2. Program

  Ukoliko ipak želite da pratite zalihe, ili jednostavno ne želite da koristite mali ručni uređaj, vjerovatno je bolje da se odlučite za zaseban program.

  Ovakav program se obično instalira na računaru i sastoji se iz dva dijela:

  • POS aplikacija koja prevashodno služi za kucanje računa, ali i za ostale stvari koje se rade na samoj kasi, kao što je davanje popusta i slično
  • Backoffice aplikacija koja omogućava unošenje zaliha, realizaciju nivelacije cijena, popis i sve ostale stvari koje su važne za poslovanje

  #2. Oprema

  U zavisnosti od toga za kakvu varijantu programa ste se odlučili, sledeći korak je da izaberete uređaj na kome će se program pokretati kao i ostalu prateću opremu koja je neophodna.

  2.1. Ručni uređaj

  Ovakvi uređaji obično imaju na sebi instaliran Android operativni sistem i omogućavaju instalaciju određene POS aplikacije. Prednosti ovakvih uređaja su da zauzimaju malo prostora i jednostavni su za korišćenje. Nedostaci se odnosi na ograničene mogućnosti programa, te na ne tako ugodan rad s obzirom na relativno malu veličinu ekrana.

  2.2. Računar (i monitor)

  Vjerovatno najbolja varijanta, ukoliko ste u mogućnosti, jeste da nabavite računar. Ono što može biti dodatna prednost za maloprodajne objekte jeste da računar bude sa ekranom osetljivim na dodir što olakšava svakodnevni rad.

  Računar može biti desktop računar sa monitorom ili laptop.

  Na ovom računaru se obično instalira POS aplikacija, a u slučaju TiramISu ERP-a na istom računaru može biti dostupna i backoffice aplikacija, naravno kroz internet pretraživač.

  Dakle, ukoliko nabavite desktop računar, biće vam potreban i monitor.

  2.3. Termalni printer

  Da biste vašim kupcima štampali fiskalne račune neophodan vam je i termalni printer. Važno je napomenuti da on nije obavezan jer je sada mjesto fiskalizacije program, tako da možete koristiti i A4 štampač i štampati A4 račune, međutim to vjerovatno nije baš prikladno u najvećem broju maloprodajnih objekata.

  Termalni printeri se obično povezuju USB kablom za računar, a zahtijevaju naravno i napajanje strujom, tako da je potrebno obezbijediti i posebnu utičnicu za njih.

  2.4. Bar kod čitač

  Bar kod čitač je nešto što svakako olakšava rad u maloprodajnom objektu, a posebno na kasi gdje se jednostavno može očitati artikal i njegova cijena na POS aplikaciju pomoću ovog uređaja. Može biti žični i bežični. Često se nalazi na samoj kasi i koristi kako smo upravo rekli za očitavanje artikala na samoj kasi.

  Bežični uređaj se može koristiti i za popise, ali i druge stvari, kao što je na primjer provjera stanja zaliha u backoffice aplikaciji.

  2.5. A4 štampač

  Na ovakvom štampaču se mogu štampati i računi ali se u maloprodajnim objektima često koristi za štampanje deklaracija. Da biste štampali deklaracije potrebno je da imate backoffice aplikaciju koja omogućava njihovu pripremu. Deklaracije obično čitaju podatke koje unesete u šifarnik artikala, odnosno u pojedinačni artikal. TiramISu ERP podržava veliki broj različitih vrsta deklaracija, a ukoliko je potrebno, možemo izraditi i posebno deklaraciju u skladu sa vašim potrebama.

  Još neke od stvari koje možete štampati na A4 štampaču su:

  • garancije
  • potvrde prilikom kupovine na rate.
  • štampanje A4 gotovinskih računa

  2.6. Vaga

  Ukoliko u vašem maloprodajnom objektu realizujete prodaju različitih artikala koji se mjere, dobro je da imate vagu za mjerenje koja je povezana sa programom za poslovanje. Šta ovo znači? Ovo znači da je u vagu moguće unijeti šifre koje su već unešene u program za poslovanje, što omogućava da vaga kreira specijalni bar kod koji onda može da se očita na kasi i na osnovu kojeg će program znati koji artikal je u pitanju, te koliko je izmjereno (koja je količina) i na osnovu toga sve te informacije unijeti u POS aplikaciju i otkucati stavku računa.

  2.7. Fioka za novac

  Fioka za novac može biti povezana sa POS aplikacijom što omogućava da se automatski otvori kada se otkuca račun kako bi se zaprimio novac i vratio kusur. Često se koriste kao “postolje” za monitor ili laptop koji se koristi za rad.

  2.8. Displej za kupce

  Potrebno je imati i displej za kupca koji omogućava da kupac vidi cijene koje kucate te ukupni iznos.

  ==

  Ukoliko imate nedoumica vezano za otvaranje vašeg maloprodajnog objekta, možete nas kontaktirati kako bismo Vam pomogli da pronađete najbolje rješenje za vas.